New York Marathon

In februari vertelde mijn vrouw Marjorie over de mogelijkheid om de marathon New York te gaan lopen als sponsor voor het UMCG Beatrix Kinderziekenhuis. (BKZ)


Ik was meteen enthousiast en zeker na de voorlichtingsavond wist ik het zeker, dit is een uitdaging die ik graag wil aangaan. € 4200 sponsorgeld ophalen is € 100 per km en daar heb je dus bijna 7 maanden de tijd voor dus dat moet lukken en het is gelukt: via vrienden kennissen bedrijven acties etc. Maar er moest ook getraind worden en samen met de loopgroep gRunn werden er vele km gemaakt. Natuurlijk liep ik ook soms alleen voor wat extra snelheid en extra km, de bekende en beruchte 30 ers.
Uiteindelijk vlogen we op 2 november via Londen naar New York, waar de organisatie in handen was van marathons international die alles regelden voor ons, de 10 lopers voor het BKZ en hun aanhang.
Zaterdag heb ik samen met Marjorie de 5 km loop gedaan, start om half 9 en met duizenden lopers dwars door Manhattan naar Central Park waar de finish voor de zondag ook ligt, een geweldige ervaring. Na afloop nog even de Martini toren van gRUNN vergeleken met het Trump hotel.

Sunday 5 november, marathon day

We werden om half 6 opgehaald bij het hotel en gingen met de bus naar Staten Island, waar je na vele security checks aankomt in het startdorp waar van alles te krijgen was,, koffie, thee broodjes etc. Gelukkig bleef het droog en was het niet koud want mijn starttijd was half 11 dus ik moest bijna 4 uur wachten, je weet dit van te voren dus je bent er op gekleed en met wat rondlopen, kijken kletsen etc kom je de tijd wel door.
( overigens kon je er ook hondjes knuffelen als je daardoor wat beter zou voelen )
Om half 11 de start die begint over de Verrazano bridge, 2 rijen boven en 1 groep beneden en dan bijna 2 mijl omhoog en omlaag, eigenlijk merk je de hele marathon dat er in New York geen enkele weg vlak loopt en de bruggen lang en stijl zijn.
Maar het publiek, meer dan 1 miljoen mensen langs de kant die je vooruit schreeuwen blazen toeteren enz, geweldig!
Je loopt dan ook met een gevoel dat je op je grote gemak de finish gaat halen bijna zwevend.
Natuurlijk zijn de laatste kilometers zwaar maar eenmaal in Central Park voel je geen pijntjes meer en het hoor je alleen nog het publiek dat je richting de finish schreeuwt.
En als je dan de streep over bent geeft het je wel een geweldige kick, YES I DID IT!

De volgende dag krijg je het advies om, als je de stad ingaat, de medaille met trots te dragen zodat je terecht door vele New Yorkers gefeliciteerd wordt en ik zelf gratis het Guggenheim museum in mocht.
Ik weet dat het UMCG het komend jaar weer lopers gaat zoeken om als sponsor te het lopen in New York voor het BKZ dus als je nog iets wilt afstrepen op je bucketlist, het is echt een fantastische ervaring.

Marten

        

 

 

Marten S. 26.11.2017