Vuurtorentrail Ameland – Superkoud, maar oh zo prachtig.

Toen we ons eind vorig jaar inschreven voor de Vuurtoren Trail Ameland kon niemand bevroeden dat half maart het koudste weekend (gevoelstemperatuur –12 graden) van deze winter zou worden. Bovendien stond er een stevige oostenwind, windkracht 7 a 8, maar een ding was zeker, deze lustrumeditie zou zonovergoten en een tikkeltje heroïsch worden.

Om stipt 8u vertrokken de groep vanuit Steenboksport richting Holwerd om de boot van 09.30 te halen. De weeromstandigheden waren zowel in de auto als op de boot hét gespreksonderwerp. Hoeveel lagen doe ik aan? Hoe kunnen we het beste omgaan met die wind? Hebben we eerst wind mee en dan tegen of juist andersom? Deze trail is een bekervrij parcours dus hoeveel drinken en eten moeten we precies meenemen? Kortom, genoeg gesprekstof om onder het genot van een kop koffie en broodjes elkaar van de beste adviezen te voorzien.

Aangekomen in Nes was de zeer krachtige wind goed merkbaar. Beetje verkleumd stapte we in de bus richting de Hollum waar ook de Vuurtoren ligt. In de plaatselijke sporthal konden de startnummers worden opgehaald en waren ook de kleedruimtes. De laatste bananen werden opgegeten, de buffjes om de nek gedaan, handschoenen aan en na elkaar diep in de ogen te hebben gekeken met de blik van “we gaan ervoor” begaven we ons richting de start voor de 18km.

Na het startschot vertrokken we via het Hollumerbos en de vuurtoren richting het oosten, vol tegen de wind in. Ondanks deze snijdende wind was er geen wolkje te bekennen en scheen de zon volop, wat de slogan van deze trail – wellicht de mooiste trail van NL – extra glans gaf. De trail leidde ons door heide, duinen en uiteindelijk het strand. Via het strand liepen we terug richting de vuurtoren, maar niet voordat we een paar pittige klimmetjes hadden bedwongen. Iedereen was opgewekt en onderweg werd er flink gekletst, gelachen, genoten van de prachtige natuur en vanzelfsprekend namen we de tijd om foto’s te maken.

Ooit zullen we zeggen die superkoude lustrumeditie van de Vuurtorentrail…..Loopgroep gRunn was erbij!